چمن مصنوعی در سالهای اخیر به یکی از محبوبترین کفپوشها برای ایجاد محیطی سرسبز و ایمن تبدیل شده است و بهترین المان برای طراحی محوطه بیرونی ساختمانها، ایجاد زمین بازی کودکان، طراحی زمین ورزشی یا مکانی دنج در بالکنها یا تراس به حساب میآید.
این کفپوش محبوب و پرطرفدار دارای ویژگیهای منحصر به فردی است و اگر به درستی اجرا شود، میتواند جلوه بصری فضای سبز را چند برابر کند. بدین ترتیب، پروسه نصب چمن مصنوعی از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید زیر نظر افراد متخصص و ماهر انجام شود؛ زیرا نصب و اجرای چمنهای مصنوعی نیازمند رعایت یک سری استانداردها و نکات اصولی است.
اگر شما هم علاقمند به طراحی مکانی سرسبز و بینقص هستید، تا آخر این مقاله همراه ما باشید. در ادامه مطالب، ابتدا نگاهی به نحوه زیر سازی چمن مصنوعی خواهیم داشت. سپس، روش نصب و اجرای این محصول مدرن و پرکارد را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
اهمیت اجرای چمن مصنوعی به روش صحیح
یکی از دلایل محبوبیت چمنهای مصنوعی، ماندگاری و طول عمر بالای آنها است. با این وجود، اگر میخواهید چندین سال از زیبایی و سرسبزی چمنها لذت ببرید، باید با استانداردها و اصول نصب چمن مصنوعی در محیطهای مختلف آشنا باشید. برای مثال، نصب چمن مصنوعی در بالکن و تراس که سطح سختی دارند، نیاز به زیرسازیهای پیچیده یا چسبکاری ندارد. در صورتی که نصب چمنهای سبز در زمینهای چمن مصنوعی فوتبال نیازمند تخصص و رعایت استانداردهای فیفا میباشد.
انواع زیر سازی برای نصب چمنهای مصنوعی
زیرسازی و مسطح سازی سطح زیرین چمن سبز، یکی از ابتداییترین گامها در روش نصب چمن مصنوعی است و اهمیت بسیار زیادی در طول عمر و زیبایی چمن دارد؛ لذا، جهت پیشگیری از صرف هزینههای هنگفت برای ترمیم و بازسازی فضای سبز، زیر سازی و اجرای چمن سبز را به یک تیم فنی ماهد و متخصص بسپارید و تا سالهای سال از زیبایی فضای سبز خود نهایت لذت را ببرید.
به طور کلی، زیر سازی و مسطح کردن سطح زیرین چمن را میتوان به سه روش زیر انجام داد :
- زیر سازی بر روی سطوح نرم یا نفوذ پذیر با مواد نرم (ژئوتکس)
- زیر سازی بر روی سطوح نرم یا نفوذ پذیر با مواد سخت
- زیر سازی بر روی سطوح سخت
توجه داشته باشید که هر یک از روشهای زیرسازی، مستلزم رعایت یکسری نکات است. با این وجود، لازم است که قبل از انجام مراحل زیر سازی، تمامی پوششهای گیاهی و علفهای هرز سطح مورد نظر، به طور کامل، از بین بروند؛ زیرا، علفهای هرز یا پوششهای گیاهی میتوانند بعد از مدتی، مجددا شروع به رشد کنند و به بافت چمنهای مصنوعی آسیب برسانند.
لازم به ذکر است که از بین بردن گیاهان و علفهای هرز مقاوم نیازمند استفاده از تجهیزات مخصوص و علفکشهای قوی است.
زیر سازی بر روی سطوح نفوذ پذیر
در این بخش، مراحل زیر سازی و اجرای چمن سبز بر روی سطوح نفوذ پذیر را بررسی خواهیم کرد. برای زیر سازی زمینهای نفوذ پذیر از روش آنباند استفاده میشود. توجه داشته باشید که در زیرسازی استحکام نیافته یا Unbound از لایههای شنی استفاده میکنیم. ضخامت هریک از لایههای بادامی و نخودی در زیر سازی Unbound حدود ۱۰ الی ۱۲ سانتی متر است و در نهایت ضخامت زیر سازی به ۲۰ الی ۲۲ سانتی متر میرسد.
در لایه زیر اساس یا همان لایه بادامی، لولههای زهکش قرار میگیرد. این دسته از لایهها به جذب و خروج آب از سطح چمن مصنوعی کمک میکنند. نکتهای وجود دارد این است که ضخامت لایهها بستگی به نوع خاک، اشباع بودن یا نبود خاک و میزان بارندگی منطقه جغرافیایی دارد.
۱- روش زیر سازی بر روی سطوح نفوذ پذیر مانند خاک باغچه
نحوه زیرسازی و آموزش نصب چمن مصنوعی بر روی سطوح نفوذ پذیر به شرح زیر است :
- حذف فیزیکی پوششهای گیاهی موجود در محل ( این کار به وسیله تجهیزات متعارف انجام میشود. در مواردی که پوشش گیاهی مقاوم در محل داشته باشیم، باید از روش شیمیایی و علف کشهای قوی استفاده نماییم.)
- کوبیدن سطح خاک، مسطح کردن، هموار کردن سطح جهت اجرای چمن سبز
- هموار کردن ماسه ریز دانه و فشرده کردن آن، همراه با آبپاشی سطح با هدف ایجاد سطحی سخت و پایدار
- پهن کردن لایه نمدی شکل ژئوتکستایل ( ژئونت کامپوزیت )
۲- روش زیر سازی در سطوح نرم و نفوذ پذیر به شیوه ساخت سطح سخت
روش و نحوه زیر سازی چمن مصنوعی به شیوه ساخت سطح سخت به شرح زیر است :
- حذف فیزیکی یا شیمیایی پوشش گیاهی و بافت ریشه
- کوبیدن و هموار کردن خاک به وسیله غلطک ویبره دار
- اضافه کردن ۲ لایه شن، ماسه و خاک رس به صورت طبقاتی و کوبیدن آن
- پخش کردن ملات سیمان معمولی و یا بتن مِگر بر روی سطح و اجرای شیب بندی مناسب و استاندارد به سمت کفشور یا نقاط خروج آب.
روش زیر سازی در سطوح سخت
روش زیر سازی و نحوه نصب چمن مصنوعی به سطوح کار بستگی دارد. سطوحی مانند بتن، سرامیک، سنگ یا سیمان، سطوحی سخت هستند و نیاز به زیر سازی ندارند و تنها کافی است که سطح کار تمیز و عاری از هرگونه آلودگی و زباله باشد.
جهت آشنایی بیشتر با نحوه اجرای چمن مصنوعی در سطوح سخت، نظر شما را به ادامه مطالب جلب مینماییم:
۱-نصب چمن مصنوعی روی سیمان
اصولاً، سطوح سخت را به عنوان بهترین زیر سازی میشناسند. به عبارت دیگر، در انواع زیرسازی تلاش میشود تا سطحی سخت برای اجرای چمن سبز در مکان مورد نظر فراهم شود. با توجه به این مورد، چند نکته مهم و کلیدی در این بخش وجود دارد:
- سطح سخت مانند سیمان، سنگ و موارد مشابه نیازی به زیر سازی ندارند، مگر در مواقعی که نیازی به اجرای سطحی برای شیب بندی مناسب برای اجرای چمن مصنوعی باشد.
- چسب مورد استفاده در اجرای چمنهای مصنوعی حلال ایزوگام، آسفالت و قیر است! بنابراین برای اجرای این محصول بر روی سطوح ذکر شده، نیاز به زیرسازی مناسب جهت جلوگیری از تماس چسب مخصوص نصب چمن مصنوعی با سطح مورد نظر میباشد.
۲-نحوه نصب چمن سبز بر روی ایزوگام
از پرتکرارترین سوالات مشتریان و علاقمندان به طراحی روف گاردن و نصب چمن مصنوعی پشت بام این است که چگونه میتوان از آسیب دیدگی ایزوگامها پیشگیری نمود ؟
همانطور که در مطالب فوق نیز عنوان کردیم، اجرای چمنهای مصنوعی بر روی پشت بام نیاز به زیرسازی ندارد. در این روش، ابتدا یک لایه ژئوتکستایل بر روی سطح ایزوگام نصب می گردد. پس از آن، چمن مصنوعی با استفاده از چسب به لایه ژئوتکستایل متصل میشود. لایه نمدی شکل ژئوتکستایل از آسیب دیدگی ایزوگامها پیشگیری میکند و از این طریق، طول عمر ایزوگام شما افزایش پیدا خواهد کرد.
آموزش نصب چمن مصنوعی
بدون شک، نصب چمن مصنوعی یکی از چالش برانگیزترین گامها پس از خرید چمن مصنوعی، در ایجاد فضای سبز است. توجه داشته باشید که اجرای چمن سبز باید به صورت اصولی و گام به گام اجرا شود تا یک فضای سبز و تداعی کننده طبیعت، در مکان دلخواه شما، ایجاد شود.
در مطالب فوق، نحوه زیر سازی سطوح نفوذ پذیر و سخت را با یکدیگر بررسی نمودیم. اکنون قصد داریم تا راهنمایی جامع در رابطه با نحوه نصب و اجرای چمنهای مصنوعی خدمت شما ارائه نماییم. پس تا آخر مطالب همراه ما باشید.
-
گام اول، پهن کردن چمن مصنوعی
در مرحله اول، تیم فنی چمنزار، رولهای چمن مصنوعی را باز کرده و آنها را بر روی زمین پهن مینماید. سپس، قوارههای پهن شده چمن مصنوعی را با دیوارههای محل مورد نظر یا لبه های کار میزان کرده و الگوی برش مشخص میشود. نکتهای که وجود دارد این است که قوارههای چمن مصنوعی باید به یک جهت بر روی سطح مورد نظر پهن شوند تا الیاف قوارههای چمن مصنوعی به صورت تیره و روشن دیده نشود.
-
گام دوم، برش چمن سبز
پس از پهن کردن قوارهها و تنظیم کردن چمن با کنارههای کار، ابتدا نوار زائد مشکی رنگ دور چمن جدا شده و پس از آن، با برشهای طولی و عرضی طبق الگو، تکههای اضافی جدا میشوند و چمن مصنوعی مطابق با الگوی طراحی شده در محل مورد نظر نصب میگردد.
نکته مهمی که در رابطه با برش و روش نصب چمن مصنوعی تزئینی وجود دارد این است که در این مرحله، قواره برش خورده چمن مصنوعی متناسب با سطح کار نخواهد بود و برشها به صورتی انجام میشوند که فقط قوارهها در قالب مشخصی قرار گیرند. توجه داشته باشید که برش نهایی و تنظیم چمن مصنوعی با کنارههای دیوار در مراحل بعد، انجام میشود.
-
گام سوم، چسباندن چمن
در این مرحله از نصب چمن مصنوعی با چسب، قوارههای چمن سبز را به آرامی پشت و رو میکنیم. سپس، با استفاده از قلم موی مخصوص، لایه بکینگ (لایه زیرین چمن مصنوعی) و سطح کار را به چسب مخصوص (چسب پلی اورتان) آغشته میکنیم و اجازه میدهیم تا کمی چسب خشک شود (حدود ۱۵ دقیقه). سپس، قواره چمن مصنوعی را به حالت اول پهن کرده و با وارد کردن فشار به لبههای برش خورده و چکش زنی، اطراف چمن مصنوعی را با لبههای کار مماس میکنیم.
-
گام چهارم، مرحله پایانی نصب و اجرای چمن مصنوعی
در این مرحله، لبههای چمن مصنوعی را به کنارهای دیوار میفشاریم تا اضافههای چمن مصنوعی به طور دقیق مشخص شود. سپس با استفاده از تیغهای تیز و برنده، برش کار را به مرحله نهایی میرسانیم و لبههای اضافه چمن سبز را از قواره چمن مصنوعی نصب شده جدا میکنیم تا فضایی یکدست و سرسبز با جلوهای منحصر به فرد در فضای داخلی یا بیرونی ساختمانها پدید بیاید.
آیا خودمان می توانیم چمن مصنوعی نصب کنیم؟
ممکن است مکانی که میخواهیم چمن را در آن نصب کنید، محیطی ساده با متراژ پایین باشد. در این شرایط، شما می توانید از روش نصب چمن مصنوعی بدون چسب استفاده نمایید. اما در شرایطی که متراژ محیط بالا است، نصب چمن سبز کاری دشوار و چالش برانگیز خواهد بود و برای اجرای آن باید از یک نصاب چمن مصنوعی کمک بگیرید یا از یک تیم فنی ماهر و با تجربه بخواهید تا محیطی سرسبز و بینقص، متناسب با اصول و استانداردهای روز دنیا، در مکان مورد نظرتان ایجاد نماید.
نصب تخصصی زمین بازی به چه صورت است ؟
بدون شک، زیبایی و ایمن بودن زمینهای بازی از اهمیت بسزایی برخوردار است. به همین دلیل است که امروزه استفاده از چمن مصنوعی ورزشی برای طراحی و تزئین زمین بازی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به طور معمول، روند نصب چمن مصنوعی در زمینهای بازی که بیش از ۴۰۰ متر است، به روش نیمه اسپرت صورت میگیرد. این امر سبب میشود تا بازیکنان حس خوبی در زمین چمن داشته باشند و بهترین نتیجه را از بازی روی زمین چمن بدست بیاورند.
خبر خوب این است که مشاورین و متخصصین مجموعه چمنزار با تهیه یک نقشه ابتدایی از زمین بازی، محصولی تخصصی برای زمینهای ورزشی طراحی و متناسب با ابعاد زمین، تولید میکنند. توجه داشته باشید که این مجموعه در تمامی مراحل خرید، نصب و حتی خط کشی زمین ورزشی همراه شما خواهد بود.
برای خط کشی زمین فوتبال، قوسهای زمین با رنگ مخصوص خط کشی میشوند و برای قسمتهای دیگر، خط کشی توسط دستگاه و براساس دستور نقشه انجام خواهد شد. همچنین، خط کشی زمین تنیس توسط لایه اتصال و نوار سفید انجام میشود.
جهت آگاهی بیشتر از نحوه نصب و خط کشی چمن مصنوعی ورزشی از شما دعوت مینماییم تا با مشاورین این مجموعه تماس گرفته از مشاوره رایگان بهرهمند شوید.
نکات مهم در رابطه با نصب چمن مصنوعی
در مطالب فوق به بررسی نحوه زیرسازی و شرایط نصب چمن مصنوعی پرداختیم. شاید تصور کنید که نصب و اجرای چمن سبز یکی از راحت ترین گامها در زمینه زیباسازی فضای سبز است، اما توجه داشته باشید که رعایت برخی از نکات در زمان نصب به شما کمک خواهد کرد تا محیطی زیباتر با جلوهای منحصر به فرد داشته باشید. این نکات به شرح زیر است :
- نصب و اجرای چمن مصنوعی ورزشی یک کار تخصصی است و نیاز به برشکاریهای پیچیده و ظریف دارد؛ لذا نصب و اجرای آن نیازمند مشاوره با متخصصین و مشاورین و حتی تنظیم قرارداد نصب چمن مصنوعی میباشد.
- شما میتوانید با تهیه چمن مصنوعی نان-اینفیل (non-infill) از جمله چمن سپیدار، چمن رویال یا چمن صحرا برای زمینهای بازی، قابلیت ارتجاعی زمین بازی را افزایش دهید. این دسته از محصولات نیاز به سیلیس و گرانول ندارند.
- در هنگام استفاده از چمنهای مصنوعی infill مانند چمن مصنوعی ماهونیا ۲۵ میلیمتر یا چمن مصنوعی ملانژ ۲۵ میلیمتر لازم است که حدود ۷ الی ۱۰ کیلوگرم سیلیس و ۲ الی ۳ کیلوگرم گرانول برای افزایش قابلیت ارتجاعی زمین، به الیاف چمن مصنوعی تزریق شود.
- بعد از گام سوم و چسب زنی چمن مصنوعی، نوبت به چکش زنی برای اتصال بهتر چمن به سطح زمین میرسد. چکش زنی نیز نیاز به تخصص و مهارت دارد؛ زیرا ممکن است که الیاف چمن مصنوعی در این مرحله آسیب ببیند.
- برای نصب چمن مصنوعی تزئینی در محیطهای پرتردد، چمن مصنوعی گلف یا تنیس، در هر متر مربع، حدود ۱۰ کیلو گرم سیلیس به الیاف چمن تزریق میشود. در صورتی که در مراحل نصب چمن فوتبال با ارتفاع الیاف ۵۵ میلیمتر، حدود ۲۲ الی ۲۵ کیلو سیلیس به زمین تزریق خواهد شد.
- جهت نصب چمن مصنوعی در حیاط یا نصب چمن مصنوعی بین سنگ و موزاییک نیاز به استفاده از میخهای فلزی نیست. در صورتی که برای ایجاد فضای سبز در حیاط های بزرگ، باغ ویلاها یا مکانهایی که متراژ قابل توجهی دارند، نیاز است که از بستهای فلزی در موارد ضروری استفاده گردد.
هزینه نصب چمن مصنوعی
یکی از رایجترین سوالات مشتریان در هنگام تهیه چمن سبز این است که هزینه نصب چمن به چه صورت محاسبه میشود. توجه داشته باشید که هزینه نهایی این محصول به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که به شرح است :
- جنس، ارتفاع و تراکم الیاف چمن مصنوعی
- نوع زیره چمن و نوع بافت الیاف
- میزان فیلر تزریق شده به زمین
- دستمزد نصاب چمن مصنوعی
- هزینه انتقال محصول از شرکت نصب چمن مصنوعی به محل مورد نظر
با در نظر گرفتن موارد فوق، نمیتوان یک قیمت کلی برای نصب تمامی چمنهای مصنوعی ارائه کرد؛ لذا، بهتر است که جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس حاصل نمائید. ( خانم عابدینی: ۰۹۱۹۹۵۲۱۰۷۰، خانم نوروزی: ۰۹۱۹۹۵۲۱۰۴۰)