در این مطلب سعی بر این داریم که علاوه بر ارائه نکات تخصصی در این خصوص بتوانیم ایدهآلهای ذهنی شما را برای رسیدن به یک زمین استاندارد و باکیفیت پیادهسازی کرده و آنها را تقویت کنیم. در واقع میخواهیم بگوییم که، از انواع چمن مصنوعی فوتبال چه انتطاراتی میتوانید داشته باشید.
بهتر است بدانید چمن مصنوعی ورزشی اولین بار در اواخر دهه ۶۰ میلادی در ورزشگاهی در هیوستون آمریکا مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن، استفاده از این محصول به شدت محبوب گردید. زیرا این شهر در ایالت تگزاس آمریکا آب و هوای مساعدی نداشت و همین امر رشد چمن طبیعی را با چالشهایی رو به رو کرده بود. اما در اوایل دهه ۷۰ میلادی، تولید چمن مصنوعی با مشکلاتی رو به رو شد. زیرا برخی از کمپانیهای سودجو محصولاتی را تولید کرده بودند که سریع خراب می شدند و این الیاف در برابر تابش نور آفتاب به سرعت از بین میرفتند.
همچنین ورزشکارانی که بر روی این چمنها بازی میکردند دچار شکستگیهایی شده بودند. یکی از دلایل این امر تجمع آب در اثر بارش برف و باران بود. اما در سال ۱۹۷۴ لیگ فوتبال آمریکا اعلام کرد که این محصولات هیچ مشکلی برای سلامتی ندارند و تنها باید استانداردهایی در تولید آنها رعایت شود. بعد از آن سازمان فیفا نیز اعلام کرد که چمن مصنوعی میتواند در زمینهای ورزشی از جمله زمین فوتبال مورد استفاده قرار گیرد، تنها استانداردهای نصب آن مانند سیستم زهکشی باید به خوبی اجرا شود.
بازیکنان فوتبال به مدت ۹۰ دقیقه ( و یا در برخی موارد بیشتر) بر روی چمن مصنوعی میدوند. با اینکار انرژی زیادی را از پاهایشان به زمین انتقال میدهند و چمن مصنوعی تحت فشار فیزیکی بالایی قرار میگیرد. به همین دلیل یکی از ویژگیهای چمن مصنوعی فوتبال این است که الیاف آن تراکم بالایی داشته باشند. یکی از راهکارهایی که فیفا برای بالابردن استقامت و مقاومت چمن مصنوعی بر آن تاکید دارد استفاده از مواد پرکننده مانند سیلیس و یا گرانول است که باید در بین الیاف چمن مصنوعی تزریق شوند.
موضوع دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که از بتون و آسفالت نباید در سیستم زیرسازی زمین فوتبال استفاده شود. زیرا در این صورت انعطاف پذیری چمن مصنوعی کاهش پیدا میکند. چمن مصنوعی میتواند بر روی سطوح تسطیح شده که شیب مناسبی دارند نصب و اجرا شود. سازمان فیفا برای اجرا و نصب چمن مصنوعی در متراژ بالای ۸۰۰ متر استفاده از روش زیر سازی unbound را ارائه میدهد. در این روش سرعت تخلیه آب ده برابر بیشتر از چمن طبیعی است. ساختار چمن مصنوعی به گونهای است که آب در بافت آن جذب نمیشود.
جالب است بدانید که، امروزه بیش از ۵۰۰ زمین چمن مصنوعی در شهر تهران وجود دارد، که به ۱۲۰۰ تیم ورزشی کوچک و بزرگ، سرویس میدهند. با توجه به این موضوع، رعایت اصول نگهداری از چمن مصنوعی، میتواند باعث جلوگیری از هدررفتن پول و زمان، در این مجموعهها شود.
یک مطالعه مستقل پنجساله، که منابع منتشرکننده آماری آن، در سایتهایی مثل reuters.com و easyturf.com هستند. نشان میدهد که اتفاقات جالب توجهای، با استفاده از چمن مصنوعی فوتبال پیش آمده
ممکن است برای شما جالب باشد که بدانید، استانداردهای اجرایی فیفا، در بحث زمین چمن مصنوعی هم ورود کردهاند، تا بتوانند ما را در این مسیر هدایت کنند. برای مدیران فیفا مهم است که، زمین فوتبال با چه استانداردی به اجرا در میآید و ایمنی بازیکنان در چه حدی است. بیایید قبل از هرچیز، با هم در مورد استاندارهای اجرای زمین چمن مصنوعی و ایمنی ورزشکاران بر روی چمنهای مصنوعی صحبت کنیم. بهتر است بدانید چمن مصنوعی ورزشی اولین بار در اواخر دهه ۶۰ میلادی در ورزشگاهی در هوستون آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. اما در اوایل دهه ۷۰ میلادی، تولید چمن مصنوعی با مشکلاتی رو به رو شد. زیرا برخی از کمپانیهای سودجو محصولاتی را تولید کرده بودند که سریع خراب می شدند و این الیاف در برابر تابش آفتاب به سرعت فرسوده میشدند.
همچنین ورزشکارانی که بر روی این چمنها بازی میکردند دچار شکستگیهایی شده بودند. یکی از دلایل این امر تجمع آب در اثر بارش برف و باران بود. اما در سال ۱۹۷۴ لیگ فوتبال آمریکا اعلام کرد که این محصولات هیچ مشکلی برای سلامتی ندارند و تنها باید استانداردهایی در تولید آنها رعایت شود. بعد از آن سازمان فیفا نیز اعلام کرد که چمن مصنوعی میتواند در زمینهای ورزشی از جمله زمین فوتبال مورد استفاده قرار گیرد، تنها استانداردهای نصب آن مانند سیستم زهکشی باید به خوبی اجرا شود.
به این بخش توجه داشته باشید که وقتی که یک بازیکن فوتبال برروی زمین فوتبال، شروع به استارت زدن و دویدن میکنه، انرژی گامهای او نیاز به تخلیه شدن دارد. فقط یک زمین چمن مصنوعی با اجرای استاندارد است که، میتواند این انرژی رو جذب و در سطح خودش پراکنده کند. این یکی از دلایلی است که به خاطر آن فیفا تاکیده دارد که، در مرحلهای تزریق متریالهای پرکننده، مانند سیلیس و دانههای گرانول باید بررسی تناژ استاندارد، به نسبت ارتفاع الیاف چمن مصنوعی صورت بگیرد. همچنین برای حفظ انعطافپذیری در زمینهای فوتبال استاندارد نباید از سیستمهای زیرسازی سخت، مانند بتون یا آسفالت استفاده شود.
بازیکنان فوتبال این موضوع را به خوبی درک میکنند وقتی چمن مصنوعی در یک زمین ورزشی به خوبی نصب میشود به آنها کمک میکند تا مهارتهایشان را به بهترین شکل نشان بدهند. این امر بدین معناست که هر چقدر استاندارد اجرا و نصب چمن مصنوعی بالاتر باشد، عملکرد بازیکنان در زمین بازی بالاتر میرود و همین امر به جذابیت هر چه بیشتر بازی فوتبال میافزاید.
فوتبال، یعنی هیجان بیحد و مرز؛ یعنی دویدن تا رسیدن به هدفی که دور نیست؛ هدفی که قرار است، در ۹۰ دقیقه بدست بیاید. هدفی که بخشی از آن، به زمین فوتبال مربوطه. میشود گفت که، وظیفه این پوشش این است که، به این هیجان، کمک کند و هدف را به ما نزدیکتر کند. در اینجا، توجهتان را به یک سوال مهم جلب میکنیم. دقیقا چه مواردی باعث شدهاند، تا شما قصد اجرای یک زمین بازی با چمن مصنوعی را داشته باشید؟ این بخش از مطالب میتواند چالش جدید ذهنی شما باشد. صرف نظر از موضوع زیباییشناسی چمن مصنوعی و روشهای ساده اجرا و نگهداریش که بارها در موردشان شنیدید. باید بگوییم که، این محصول دقیقا همان کاری را انجام نمیدهد که چمن طبیعی فوتبال انجام میدهد. درواقع این چمن باید کار را برای ما آسانتر کند و مشکلات ما ا کمتر کند.
در سال ۱۳۸۲ اولین چمن مصنوعی فوتبال در ورزشگاه قیانوری و شهید فهمیده به عنوان اولین زمینهای چمن مصنوعی فوتبال در کشور به اجرا درآمدند تا به امروز که ۱۸ سال از آن زمان میگذرد، هنوز گاهی نقصهایی در سیستمهای ایجاد چمنهای مصنوعی فوتبال پیدا میشود. اما مهم این است که، مزایای این چمن مصنوعی نسبت به محدودیتهاش، کاملا چشمگیره. با این احوال این را بدانید که ما و همه همکارانمان،با کمک تکنولوژیهای بروز دنیا، سعی بر این داریم تا بهترین راهکارها را به شما پیشنهاد بدهیم. از آن زمان تا به امروز تجربیات زیادی به نصب و اجرای چمن مصنوعی در زمینهای فوتبال اضافه شده است. امروزه بیشتر ورزشگاههای دنیا چمن مصنوعی را گزینه اول و آخر خود برای استفاده در زمینهای ورزشی میدانند. زیرا این چمن ویژگیهای زیادی دارد و در تمامی شرایط آب و هوایی قابل استفاده است.
جالب است بدانید که امروزه بیش از ۵۰۰ زمین چمن مصنوعی در شهر تهران وجود دارند که ۱۲۰۰ تیم ورزشی کوچک و بزرگ از آنها استفاده میکنند.
برای نصب چمن مصنوعی، متعلقات اجرایی برای این چمن تهیه شوند که به شرح زیرند:
به طور کلی این چمن هر سه یا چهار سال یکبار نیاز به ترمیم دارد. در نقاط پرتردد مانند محوطه جریمه و مراکز زمین باید چمن مصنوعی آسیب دیده را با چمن مصنوعی جدید جایگیزین کنید. اینکار نیاز به جانمایی قطعهای با نوار سیمنگ تیپ دارد. برای اینکار باید از افراد حرفهای مشاوره و کمک بگیرید. همچنین بهتر است سیلیس و گرانول دوباره به چمن تزریق شود تا حالت ایستایی الیاف دوباره برگردد. اینکار سبب میشود چمن مصنوعی برای چندین سال دوباره قابل استفاده باشد.
چه موقع باید چمن مصنوعی فوتبال را تعویض کنیم؟
هر گاه لایه زیر چمن مصنوعی در تمام سطوح آن از روی چمن نمایان شود و یا الیاف چمن مصنوعی کاملاً به کرک تبدیل شوند زمان تعویض آن فرا رسیده است. به طور متوسط بهتر است پس از ۷ سال این چمن تعویض شد.
نگهداری از این چمن بسیار ساده است و نیاز به وسایل خاصی ندارد. برای نگهداری از این چمن میتوانید به صوت زیر عمل کنید:
برای اینکه متوجه شوید آیا چمن مصنوعی نیاز به تزریق مواد پرکننده مانند سیلیس و گرانول دارد یا خیر، میتوانید با نگاه کردن به سطح چمن معمولی متوجه شوید که میزان سیلیس و گرانول این چمن کاهش پیدا کرده است یا خیر! سپس با گروه اجرایی چمنزار برای فرچهزنی و تزریق مجدد متریالها تماس برقرار کنید.
برای نگهداری از این چمن به چند وسیله ساده نیاز دارید که این وسایل به شرح زیرند:
اولین دستگاهی که برای محافظت از زمین چمن مصنوعی فوتبال بدان نیاز دارید بیشک دستگاه واترجت است. واترجت دستگاهی شبیه به دستگاه جاروی برقی است که آب را با فشار زیاد بر روی چمن مصنوعی میریزد و آلودگی و گردو غبار را از روی سطح چمن مصنوعی پاک میکند. برای کارآیی بیشتر این محصول بهتر است دستگاه واترجت را در زاویه ۳۰ درجه با زمین نگه دارید تا آب با فشار زیاد و مستقیم به الیاف برخورد نکند. زیرا اگر آب با فشار بالا و مستقیم به سطح چمن مصنوعی فوتبال برخورد کند ممکن است سیلیس و گرانولی که در بین الیاف آن قرار دارد، آسیب ببیند. در واقع، شستشوی چمن با یک زاویه مناسب طول عمر چمن مصنوعی را افزایش میدهد.
موضوع بسیار مهم در استفاده از چمن مصنوعی فوتبال مزیت اقتصادی آن است. اگر از این چمن به خوبی نگهداری شود به مدت ۱۰ سال میتواند عمر کند. برای افزایش طول عمر این چمن به موارد زیر توجه داشته باشید:
برای افزایش طول عمر چمن مصنوعی باید هر ۴۵ روز یکبار به مدت نیم ساعت با دستگاه واترجت بر روی چمن مصنوعی فوتبال آب بپاشید تا گرمای موجود در الیاف آن خارج شود. همچنین این کار به افزایش طراوت و شادابی چمن مصنوعی کمک میکند و حس خوبی را در محیط به وجود میآورد. همچنین با توجه به اینکه پای بازیکنان بر روی این چمن قرار دارد، خنک بودن چمن مصنوعی به سلامت عروق ورزشکاران کمک میکند.
خطکشی زمین فوتبال اهمیت زیادی دارد و اگر اینکار به درستی صورت نگیرد بازیکنان نمیتوانند به خوبی بر روی زمین فوتبال بازی کنند. این دستگاه دارای یک مخزن است که ۱۵ تا ۲۰ لیتر رنگ درون آن قرار میگیرد. در قسمت جلویی این دستگاه غلتکی وجود دارد و با حرکت دسته این دستگاه این غلتک میچرخد و خط کشی بر روی زمین صورت میگیرد. در این دستگاه میتوان از رنگ پلیاورتان استفاده کرد. این رنگ ماندگاری بیشتری دارد و دیرتر رنگ خود را بر روی چمن مصنوعی فوتبال از دست میدهد.
دستگاه فرچهزنی به افزایش استقامت الیاف و طول عمر چمن مصنوعی کمک میکند. بهتر است ماهی یکبار این چمن فرچه خورده شود. این دستگاه باید برخلاف جهت الیاف حرکت کند و اینکار سبب میشود که الیاف حالت ایستا به خود بگیرند. اگر اینکار انجام نشود الیاف در هم تنیده و کوبیده میشوند و همین امر عمر چمن مصنوعی فوتبالی را کاهش میدهد.
تیم مجرب چمنزار با سالیان متمادی تجربه در نصب و اجرای چمن مصنوعی ورزشی در خدمت شما تا مشاورههای لازم را برای استفاده از این چمن در محیطهای ورزشی در اختیار شما قرار دهد!
در ادامه میتوانید دیگر مطالب مفید مربوط را مشاهده کنید:
نظرات کاربران